Menu

Lucuma je subtropické ovoce pocházející z oblastí  suchých údolí Andského pobřeží v Peru, především z oblasti Cajamarca, Ancash, Lima a Ayacucho.  Postupně se stromy lucumy rozšířily i do Ekvádoru a Chile. Lucuma roste v nadmořské výšce 1000 – 2400m. Původní obyvatelstvo kmene Moche považovalo lucumu za velmi významnou zemědělskou plodinu, kterou spolu s ovocem a zeleninou často zobrazovalo ve svých uměleckých vizích v podobě kreseb, keramiky apod. Lucumě se také přezdívá zázračné zlato Inků.

 

Ovoce lucuma má široké zastoupení živin, zejména vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu B 3, uhlohydrátů, vlákniny, vitamínů a minerálů, především železa a vápníku. V řadě jihoamerických zemí je lucuma jednou z nejoblíbenějších příchutí zmrzlin, dezertů apod. Často také převyšuje poptávku po globálně populárních příchutích, jako je jahoda, čokoláda nebo vanilka.

 

Využití lucumy

 

Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo (např. do ovesné kaše, tvarohů...), mírně oříškovo-vanilkové chuti,  s obsahem vlákniny a to bez vedlejších účinků, které se objevují při konzumaci bílého a hnědého cukru a umělých sladidel. Od těchto se v některých zemích postupně upouští (např. Japonsko) a přechází se k přírodním alternativám.

 

Prášek z lucumy je velmi všestrannou, zdravou a chutnou potravinou, je vhodným doplňkem přírodního betakarotenu ať už ve zmrzlině, dětských pokrmech, obilných kaších a cereáliích, ovocných smoothie koktejlech, cookies atd. 

 

Chutí mírně připomíná vanilkovou zmrzlinu ochucenou javorovým sirupem, proto má ideální použití v kuchyni. Je  výborným doplňkem jídelníčku nejen pro osoby vyznávající aktivní životní styl, sportovce a osoby, pro něž je jejich zdraví důležité, dále osoby vyznávající vegetariánský a veganský styl, pro jedince na dietním režimu či diabetiky. Lucuma je samozřejmě skvělou volbou i pro všechny zdravé osoby, včetně malých dětí.

 

Co lucuma  obsahuje                    

 

  • beta-karotenvitamín B3 (niacin) 
  • železo
  • vápník 
  • fosfor 
  • vlákninu

 

Co lucuma neobsahuje.

 

  • lepek
  • konzervanty
  • síru
  • přidaný cukr
  • umělá sladidla

 

Jak si můžete lucumu vychutnat

 

Lucumu si můžete vychutnat na tisíce způsobů například v těchto potravinách:

 

  • smoothie koktejly
  • fitness nápoje 
  • zmrzliny 
  • dezerty 
  • ovesné kaše 
  • rýžové kaše 
  • cereálie
  • pudinky 
  • tvarohy a ovocné pomazánky
  • jogurty
  • cottage sýr 
  • náplně do dezertů a dortů 
  • pěny a čokolády

 

Inspiraci můžete čerpat například z těchto receptů. Lucuma se navíc výborně hodí do smoothie koktejlů. Prakticky do každého ovocného smoothie můžete přidat  1/2 - 1 lžičky lucumy. Pouze v čisté vodě/mléce není lucuma v případě míchání jen lžící/vidličkou příliš rozpustná, protože obsahuje i přirozené množství zdravé nerozpustné  vlákniny. Proto je v případě nápojů ji vhodné rozmixovat (smoothies, proteinové s ovocem...ať už v mixéru nebo mačkané ovoce do šejkru s vodou/mlékem, stačí 10 - 15 vteřin) a nebo přidat lucumu do pokrmů jako kaše, cereálie, jogurty, rozmačkané ovoce, dětské svačinky, zmrzliny, krémy...